+31 (0)6 28445537 info@wijzijnproud.nl

Datalekken wel te verstaan. Of nog preciezer; sekswerkers zijn tegen het registreren van hun gegevens zodát het niet kan lekken.

Het datalek bij de website Hookers bewijst dat niet alleen alles te hacken valt, het lag niet eens aan Hookers zelf maar aan de onderliggende software, en bewijst dat hackers hier juist naar op zoek zijn gezien het stigma, en er mensen mee willen afpersen.

We waren al zo ongerust over een dataproject van De Correspondent, waarbij de gegevens van adverterende sekswerkers zouden worden verzameld en geanalyseerd. Na vele protesten is dit gelukkig van de baan. Want was die database wel veilig, en wat als politie/ het OM deze database zou opvragen?

Dus groot was onze schok toen bleek dat er allang, in stilte, zo’n dataproject aan de gang was, en nog veel meer creepy is. Het gaat om het bedrijf Web IQ, en het Safe City (www.safe-city.io) project.  Nou, safe voelen wij er in ieder geval niet onder! Ze hebben blijkbaar 1,2 miljoen afbeeldingen van 25 advertentieplatforms afgehaald, de kans is groot dat ze daar facial recognition op toepassen. Daarnaast hebben ze 260,000 advertenties, en 31,000 telefoonnummers van sekswerkers.
Ze kunnen hun opdrachtgevers notificaties in laten stellen, dat één persoon wordt gevolgd, ook kunnen ze printscreens van een individu aanleveren. Dat is nog wat anders dan een geanonimiseerde dataset aanleveren aan een gemeente. Ze werken samen met diverse gemeenten, politie en het OM.

Is er hiervoor wel ontheffing bij de AP, de Autoriteit Persoonsgegevens, aangevraagd, weten ze wel dat ook het professionele seksuele leven van sekswerkers moet worden beschouwd als een bijzonder persoonsgegeven?

Juist vandaag bereikte ons de uitspraak van de gemeente Utrecht tegen de AP, en die bevestigde wederom dat verwerking van de gegevens van sekswerkers onrechtmatig is, en dat er geen ontheffing wordt verleend. Sekswerkers zullen zich, ook in de opmaat naar de WRS, de Wet Regulering Sekswerk, zich met hand en tand blijven verzetten tegen registratie. In de uitspraak van de gemeente Utrecht tegen de AP valt te lezen dat om sekswerkers te kunnen beschermen ze in beeld moeten zijn (en blijkbaar dus geregistreerd moeten zijn). In het licht van het datalek bij Hookers blijkt juist weer dat we vooral beschermd zijn als we níet in zulke databases staan.

Tel: +31(0)6-28445537 | https://www.wijzijnproud.nl