PROUD – Belangenvereniging voor en door sekswerkers

Prostitutie vs. Sekswerk

Bij PROUD hebben we het meestal over sekswerk in plaats van prostitutie. Waarom praat PROUD niet over prostitutie en prostituees? Dat heeft een paar redenen:

PROUD is er voor alle sekswerkers!
Ten eerste is sekswerk een breder, inclusiever begrip. Iedereen die (heeft ge)werkt in erotische dienstverlening is welkom.

‘Prostituee’ is stigmatiserend en onjuist
Het woord ‘prostituee’ is Frans en betekent zo ongeveer ‘iemand die beschikbaar wordt gesteld voor seks’. Dat klopt natuurlijk niet. Sekswerkers verlenen een seksuele/erotische dienst. Ons lichaam wordt niet passief ‘beschikbaar gesteld’.

Sekswerkers zijn deel van een wereldwijde mensenrechtenbeweging
De term sex work is bedacht in de jaren zeventig door sekswerkers zelf. Het woord verspreidde zich razendsnel. Inmiddels noemen collega’s over de hele wereld, van Thailand tot Brazilië en van Canada tot Kenya, zichzelf sekswerkers.

Door te kiezen voor woorden als sekswerk en sekswerkers, kiest PROUD ervoor om zich aan te sluiten bij deze wereldwijde beweging die zich inzet voor de mensenrechten van sekswerkers.

Sekswerk is werk: ook in de politiek en in de media
Veel politici en journalisten denken nog steeds dat sekswerk geen werk is, zij zien het als het passief ‘prostitueren’ van je lichaam. Dat vinden we onacceptabel. PROUD zet zich in voor een beter beeld van sekswerk en daar horen neutrale woorden bij.

Disclaimer: jij kiest je eigen taal
Veel PROUDleden vinden dat politici moeten praten over ‘sekswerk’ maar gebruiken zelf liever ‘prostitutie’. Andere PROUDleden vinden sekswerker een lelijk woord en noemen zichzelf liever hoer. Sekswerkers kiezen hun eigen werk – en hun eigen taal. En dat is natuurlijk helemaal prima.